ИИБ у „Јутарњим ИТ вестима“

Почетком 2018. године Друштво за информатику Србије је кренуло са организацијом низа предавања, названих „Јутарње ИТ вести“, која се одржавају сваког месеца а имају за циљ приказ најновијих дешавања на домаћој ИТ сцени. На данашњем скупу представили су се GDI, CAD-CAM DATA и ИИБ, који је презентовао своје решење за пословну интелигенцију УПИС.АПИ.

Предавање је почео Славко Вујновић који је најпре говорио о појму пословне интелигенције и технологијама помоћу којих је креирано решење УПИС.АПИ. У наставку је описао концепт решења и навео сценарија када је боље користити Excel BI (Power Pivot), а када Power BI за креирање пословних извештаја. Затим је Ненад Николић демонстрирао решење приступивши готовим извештајима „у облаку“. Учесници скупа су могли да виде Power Pivot извештаје, као и Power BI извештаје који пружају информације у вези набавке, продаје, финансија, магацинског пословања, производње, кадрова и плата…

Посетиоци скупа су на крају поставили неколико питања. Занимало их је колико лако се може овладати овим технологијама; односно да ли корисници, након обуке, могу и сами да праве Power Pivot и Power BI извештаје. Такође, интересовало их је да ли Power BI извештаји могу да раде у локалном окружењу, без њиховог објављивања „у облаку“. Као одговор на ово питање описали смо им могућности Power BI Reporting Server-а.

Општи утисак учесника је да је предавање било занимљиво и корисно, а надамо се да ће и убудуће бити прилике да говоримо о овим темама јер је пословна интелигенција област која је у експанзији, те увек има новости које заслужују да буду презентоване.