БизИТ 2017

Одржана је конференција БизИТ 2017, четврта по реду. Учесници су кроз предавања, радионице и дружење имали прилике да сазнају новости и размене знања у вези пословне примене информационих технологија. Организатори конференције, наши партнери из компаније „PC Press“, и овај пут су испунили очекивања и драго нам је што је БизИТ из године у годину све занимљивији, садржајнији, лепши, посећенији… Конференција је одржана 1. и 2. новембра у Клубу посланика у Београду, а овај пут је окупила више од 400 учесника, чиме је и поново потврдила репутацију једног од најбољих ИТ скупова у региону.

ИИБ се труди да на својим предавањима избегне познати клише „наш софтвер смањује трошкове и повећава профит“. Не волимо да се хвалимо, више волимо када нас хвале корисници, а наш став је да овакви скупови не треба толико да служе за промоцију већ више за представљање и размену идеја. У складу са слоганом овогодишње конференције „Природно дигитално“ жеља нам је била да укажемо учесницима на предности и опасности које доносе нове технологије. Милош Бошњак је одржао предавање „Роботи или људи, ко ће пре да поЉуди“ у коме је било реч о четири „јахача“ дигиталне (р)еволуције, а то су: „облак“, друштвене мреже, мобилност и „велики подаци“ („Big Data“). Ови трендови доносе бројне предности за компаније, али и опасности као што су: ризик угрожавања континуитета пословања, безбедности, сигурности, нестанак фундаменталних знања… Број информација којима смо бомбардовани расте из дана у дан, а у жељи да их све испратимо постајемо површни. Мултитаскинг је тренд који нам се такође намеће, а никада се не запитамо: ако и постигнемо све да завршимо да ли смо то урадили довољно квалитетно? Закључак је: нове технологијесу феноменална ствар, али не треба их ад хоц прихватати већ добро проценити предности и ризике, као и начине како да најбоље допринесу квалитету пословања.

Наше колеге из компаније „DM Dokumenten Management“ одржале су предавање „Управљање пословним процесима у хетерогеним окружењима“. Савремено пословање подразумева увођење све више разнородних софтверских решења. У исто време пословни процеси захтевају координиран приступ извршавању појединачних активности и централизацију приступа информацијама. Горан Марјановић је говорио о томе како помирити ове две крајности.

Конференцији је присуствовао велики број наших корисника са којима смо разговарали о новостима и плановима за наредни период. У исто време обновили смо нека постојећа и стекли мноштво нових познанстава, а све ово уз беспрекорну организацију, у неформалној и пријатељској атмосфери.