IIB u „Jutarnjim IT vestima“

Početkom 2018. godine Društvo za informatiku Srbije je krenulo sa organizacijom niza predavanja, nazvanih „Jutarnje IT vesti“, koja se održavaju svakog meseca a imaju za cilj prikaz najnovijih dešavanja na domaćoj IT sceni. Na današnjem skupu predstavili su se GDI, CAD-CAM DATA i IIB, koji je prezentovao svoje rešenje za poslovnu inteligenciju UPIS.API.

Predavanje je počeo Slavko Vujnović koji je najpre govorio o pojmu poslovne inteligencije i tehnologijama pomoću kojih je kreirano rešenje UPIS.API. U nastavku je opisao koncept rešenja i naveo scenarija kada je bolje koristiti Excel BI (Power Pivot), a kada Power BI za kreiranje poslovnih izveštaja. Zatim je Nenad Nikolić demonstrirao rešenje pristupivši gotovim izveštajima „u oblaku“. Učesnici skupa su mogli da vide Power Pivot izveštaje, kao i Power BI izveštaje koji pružaju informacije u vezi nabavke, prodaje, finansija, magacinskog poslovanja, proizvodnje, kadrova i plata…

Posetioci skupa su na kraju postavili nekoliko pitanja. Zanimalo ih je koliko lako se može ovladati ovim tehnologijama; odnosno da li korisnici, nakon obuke, mogu i sami da prave Power Pivot i Power BI izveštaje. Takođe, interesovalo ih je da li Power BI izveštaji mogu da rade u lokalnom okruženju, bez njihovog objavljivanja „u oblaku“. Kao odgovor na ovo pitanje opisali smo im mogućnosti PowerBI Reporting Servera.

Opšti utisak učesnika je da je predavanje bilo zanimljivo i korisno, a nadamo se da će i ubuduće biti prilike da govorimo o ovim temama jer je poslovna inteligencija oblast koja je u ekspanziji, te uvek ima novosti koje zaslužuju da budu prezentovane.