BizIT 2017

Održana je konferencija BizIT 2017, četvrta po redu. Učesnici su kroz predavanja, radionice i druženje imali prilike da saznaju novosti i razmene znanja u vezi poslovne primene informacionih tehnologija. Organizatori konferencije, naši partneri iz kompanije PC Press, i ovaj put su ispunili očekivanja i drago nam je što je BizIT iz godine u godinu sve zanimljiviji, sadržajniji, lepši, posećeniji… Konferencija je održana 1. i 2. novembra u Klubu poslanika u Beogradu, a ovaj put je okupila više od 400 učesnika, čime je i ponovo potvrdila reputaciju jednog od najboljih IT skupova u regionu.

IIB se trudi da na svojim predavanjima izbegne poznati kliše „naš softver smanjuje troškove i povećava profit“. Ne volimo da se hvalimo, više volimo kada nas hvale korisnici, a naš stav je da ovakvi skupovi ne treba toliko da služe za promociju već više za predstavljanje i razmenu ideja. U skladu sa sloganom ovogodišnje konferencije „Prirodno digitalno“ želja nam je bila da ukažemo učesnicima na prednosti i opasnosti koje donose nove tehnologije. Miloš Bošnjak je održao predavanje „Roboti ili ljudi, ko će pre da poLJudi“ u kome je bilo reč o četiri „jahača“ digitalne (r)evolucije, a to su: „oblak“, društvene mreže, mobilnost i „veliki podaci“ (Big Data). Ovi trendovi donose brojne prednosti za kompanije, ali i opasnosti kao što su: rizik ugrožavanja kontinuiteta poslovanja, bezbednosti, sigurnosti, nestanak fundamentalnih znanja… Broj informacija kojima smo bombardovani raste iz dana u dan, a u želji da ih sve ispratimo postajemo površni. Multitasking je trend koji nam se takođe nameće, a nikada se ne zapitamo: ako i postignemo sve da završimo da li smo to uradili dovoljno kvalitetno? Zaključak je: nove tehnologijesu fenomenalna stvar, ali ne treba ih ad hoc prihvatati već dobro proceniti prednosti i rizike, kao i načine kako da najbolje doprinesu kvalitetu poslovanja.

Naše kolege iz kompanije DM Dokumenten Management održale su predavanje „Upravljanje poslovnim procesima u heterogenim okruženjima“. Savremeno poslovanje podrazumeva uvođenje sve više raznorodnih softverskih rešenja. U isto vreme poslovni procesi zahtevaju koordiniran pristup izvršavanju pojedinačnih aktivnosti i centralizaciju pristupa informacijama. Goran Marjanović je govorio o tome kako pomiriti ove dve krajnosti.

Konferenciji je prisustvovao veliki broj naših korisnika sa kojima smo razgovarali o novostima i planovima za naredni period. U isto vreme obnovili smo neka postojeća i stekli mnoštvo novih poznanstava, a sve ovo uz besprekornu organizaciju, u neformalnoj i prijateljskoj atmosferi.