Учешће на конференцији БИЗИТ 2018

Завршена је конференција БИЗИТ 2018 која је одржана 7. и 8. новембра у „Клубу посланика“ у Београду и окупила је преко 500 учесника. Као и претходних година ИИБ је био спонзор, имали смо свој излагачки простор на коме сте могли да нас упознате, да размењујемо искуства и уживате у, како традиција налаже, најбољим чоколадицама на скупу! Одлична организација, занимљиви говорници и, изнад свега, сјајна атмосфера због које се унапред радујемо неким будућим окупљањима у организацији наших партнера из часописа „PC Press“.

Први дан скупа обележила су предавања која су, у највећој мери, била посвећена ИТ инфраструктури, пословању у облаку, Интернету и безбедности. Професор Миодраг Зец нам је указао на стање у домаћој економији и навео нас је да се замислимо и забринемо. Бранко Ђаковић говорио је о томе „да ли ће 4. индустријска револуција појести своју децу“ и указао је слушаоцима да је дигитализација процес који увелико траје већ 3 деценије, а да се идеје повремено рециклирају и маркетиншки промовишу како би се подстакло усвајање нових технологија. Борис Вукић је говорио, у складу са својом специјалношћу, о организационом трансферу и томе како нема довољно школованих менаџера способних да воде предузећа, а нису имали од кога то и да науче. Крај првог дана обележио је занимљив панел о Интернет слободама и заштити ауторских права. Водитељ је, као претходних година, био легендарни Зоран Модли, а помагао му је радио водитељ Урош Богдановић.

Други дан скупа био је посвећен пословним решењима. Имали смо прилике да чујемо излагања представника бројних домаћих ИТ кућа, а у једном од њих је Милош Бошњак говорио о најчешћим грешкама приликом управљања пољопривредном производњом. Осврнуо се на то како следљивост, која је некада и добро имплементирана у оквиру ИС, понекад пада у воду због лењости или немарности корисника. Указао је на важност дигитализације, али да она треба да се спроводи тако да доноси конкретне резултате, а не само зато што је то „у тренду“. На крају првог блока учествовао је у панелу, заједно са представницима још неколико компанија, на коме је било реч о томе „колико кошта“ пословни софтвер, шта он све треба да донесе, која су очекивања корисника, шта од тога може реално да се испуни и која је њихова улога у том процесу. Уследило је још неколико занимљивих предавања, која су завршена још једним великим панелом у вези ИТ образовања. Панелу је присуствовао велики број средњошколаца, било је тешко пронаћи слободно место у сали па је велики број гостију стајао до краја конференције. Дружење се завршило коктелом, закључак свих нас је да је ово била још једна успешна кондеренција. Чекамо да поново погледамо нека од предавања на „БИЗИТ YouTube“ каналу.