Učešće na konferenciji BIZIT 2018

Završena je konferencija BIZIT 2018 koja je održana 7. i 8. novembra u „Klubu poslanika“ u Beogradu i okupila je preko 500 učesnika. Kao i prethodnih godina IIB je bio sponzor, imali smo svoj izlagački prostor na kome ste mogli da nas upoznate, da razmenjujemo iskustva i uživate u, kako tradicija nalaže, najboljim čokoladicama na skupu! Odlična organizacija, zanimljivi govornici i, iznad svega, sjajna atmosfera zbog koje se unapred radujemo nekim budućim okupljanjima u organizaciji naših partnera iz časopisa PC Press.

Prvi dan skupa obeležila su predavanja koja su, u najvećoj meri, bila posvećena IT infrastrukturi, poslovanju u oblaku, Internetu i bezbednosti. Profesor Miodrag Zec nam je ukazao na stanje u domaćoj ekonomiji i naveo nas je da se zamislimo i zabrinemo. Branko Đaković govorio je o tome „da li će 4. industrijska revolucija pojesti svoju decu“ i ukazao je slušaocima da je digitalizacija proces koji uveliko traje već 3 decenije, a da se ideje povremeno recikliraju i marketinški promovišu kako bi se podstaklo usvajanje novih tehnologija. Boris Vukić je govorio, u skladu sa svojom specijalnošću, o organizacionom transferu i tome kako nema dovoljno školovanih menadžera sposobnih da vode preduzeća, a nisu imali od koga to i da nauče. Kraj prvog dana obeležio je zanimljiv panel o Internet slobodama i zaštiti autorskih prava. Voditelj je, kao prethodnih godina, bio legendarni Zoran Modli, a pomagao mu je radio voditelj Uroš Bogdanović.

Drugi dan skupa bio je posvećen poslovnim rešenjima. Imali smo prilike da čujemo izlaganja predstavnika brojnih domaćih IT kuća, a u jednom od njih je Miloš Bošnjak govorio o najčešćim greškama prilikom upravljanja poljoprivrednom proizvodnjom. Osvrnuo se na to kako sledljivost, koja je nekada i dobro implementirana u okviru IS, ponekad pada u vodu zbog lenjosti ili nemarnosti korisnika. Ukazao je na važnost digitalizacije, ali da ona treba da se sprovodi tako da donosi konkretne rezultate, a ne samo zato što je to „u trendu“. Na kraju prvog bloka učestvovao je u panelu, zajedno sa predstavnicima još nekoliko kompanija, na kome je bilo reč o tome „koliko košta“ poslovni softver, šta on sve treba da donese, koja su očekivanja korisnika, šta od toga može realno da se ispuni i koja je njihova uloga u tom procesu. Usledilo je još nekoliko zanimljivih predavanja, koja su završena još jednim velikim panelom u vezi IT obrazovanja. Panelu je prisustvovao veliki broj srednjoškolaca, bilo je teško pronaći slobodno mesto u sali pa je veliki broj gostiju stajao do kraja konferencije. Druženje se završilo koktelom, zaključak svih nas je da je ovo bila još jedna uspešna konderencija. Čekamo da ponovo pogledamo neka od predavanja na „BIZIT YouTube“ kanalu.