Данас нам је диван дан!

На данашњи дан, пре тачно 30 година, родило се предузеће ИИБ. Настао је као породично предузеће, а и данас он је „мало већа“ породица коју чини преко 50 стално запослених и партнера. ИИБ је основан са циљем да постане водећи регионални и локални испоручилац софтверских пакета ЕРП класе и да, користећи своја знања,  трајно остане главни чинилац успостављања информационих система у успешним предузећима.

Настанак ИИБ-а Душан Бошњак, оснивач предузећа, је описао овим речима:

То је била изнуђена ситуација, а не неко моје опредељење. На Западу се креће са два милиона евра, а ја сам морао да кренем без средстава, па сам користио један заборављени српски систем – мобу. Срећом, у окружењу су били људи блиски са информатиком – прво жена, па после брат; доста рано је кренуо и син, а када се брат оженио придружила се и његова жена која се, иако није из те струке, показала изузетном. Била су то тешка времена када људима није био потребан софтвер, јер нису имали ни за хлеб, али смо успели захваљујући нашој упорности. Веровали смо да једном мора да дође и наше време, али оно није дошло целих дванаест година. Једва смо спајали крај с крајем, али ипак смо решили да направимо сопствени производ, са идејом да то буде интегрални информациони систем. Такав софтверски пакет се данас назива ЕРП. И управо ту нас је спасила „породична мануфактура“: нисмо остајали без кадра у време кад сви други јесу. Када је посао почео да расте ми смо се проширили. Опет су то били пријатељи са студија или бивших послова. И данас знатан део запослених чине родбина, пријатељи и познаници…

У годинама које су протекле иза нас је остало стотине успешних имплементација УПИС-а, „првог српског ЕРП-а“, и његових надградњи. Иако себе и даље сматрамо младим пуно је тачније рећи да је ИИБ у средњим годинама. Али у сфери успостављања пословних информационих система морате стално „да се подмлађујете“. Ово се односи првенствено на спремност за промене, усвајање и праћење обичаја рада, прописа, нових технологија и потреба корисника и окружења… „Све тече, све се мења“ а ИИБ је непрестано део те промене, због чега и опстаје на тржишту све ове године. Из нашег искуства, тридесет година је доба када знате ко сте и шта сте, те ако вредно радите и верујете у оно што радите увек ћете видети светлост на крају тунела како бисте достигли и четрдесети јубилеј. Живели!

IIB