Održani su 12. ERP susreti

Nastavili smo tradiciju pa smo se i ove godine okupili da se upoznamo, družimo i saznamo kako unaprediti poslovanje primenom novih tehnologija. Ugostili smo između 150 i 160 učesnika iz preko 40 uspešnih domaćih kompanija iz Srbije i regiona. Mesto odvijanja 12. „ERP susreta“ bili su Sremski Karlovci, grad-muzej jedinstvenog šarma, a skup se odigrao u hotelu „Dunav“. Divna terasa, jedinstven pogled, odlična hrana i vino… Ali pre svega divni ljudi, ono što nas svake godine ponovo okuplja i spaja…

Nakon koktela dobrodošlice i pozdrava od strane organizatora skup je formalno počeo predavanjem dr Olivera Toškovića pod nazivom „Autostoperski vodič kroz mišljenje“. On je govorio o tome šta savremena psihologija kaže o načinu mišljenja, zaključivanja i učenja. Posle kratke pauze usledilo je predavanje Miroslava Aničina o upravljanju rizicima prilikom realizacije projekata, a zatim je Miloš Bošnjak govorio o tome kako povećati produktivnost informacionog sistema. O ovoj temi će biti detaljno reči u tekstu koji ćemo da objavimo u junskom PC Press-u. Nakon pauze za kafu, druženje i razmenu iskustava Janko Isidorović iz kompanije Nelt nas je upoznao sa pojmom „Interneta stvari“ (Internet of Things) i govorio o novim tehnologijama koje će potpuno promeniti način poslovanja i imati veliki uticaj na naš svakodnevni život. Poslednje predavanje je održao Andrija Vesković, direktor kompanije Datatek, u kome je bilo reč o upravljanju IS, važnosti podrške i uticaju na smanjenje troškova poslovanja.

Posle formalnog dela usledio je ručak, pa su se učesnici podelili na dve grupe. Prva je otišla na takmičenje u orijentiringu, a druga u organizovanu šetnju. Staza za orijentiring je bila nešto kraća nego prethodne godine, ali kontrolne tačke su bile manje uočljive, pa učesnici nisu imali lak zadatak. Kada je reč o šetnji, ove godine smo imali prilično ambiciozne planove. Ona je na početku zahtevala više napora, podsećala je na planinarenje, ali nakon uspona na stražilovski greben učesnici su bili nagraćeni prelepim pogledom na Novi Sad, Dunav i Sremske Karlovce. Đorđe Balašević je nekada davno spevao stihove:“Gledam Banat, Srem i Bačku s’ Fruške gore“, a verovatno mu je Stražilovo poslužilo kao inspiracija da bi se osetio kao „Panonski mornar“. Nakon povratka u hotel došla je na red i svečana večera uz dobru hranu, kvalitetno vino i tamburaše koji su obezbedili dobru atmosferu i veselje koje je trajalo do kasno u noć.

Drugi dan skupa, nakon doručka, krenuli smo u organizovan obilazak Sremskih Karlovaca u pratnji ljudi iz lokalne turističke organizacije. Vodiči su govorili o istoriji i značaju ovog mesta za naš nacionalni identitet, a učesnici su posetili i riznicu SPC i patrijaršijski dom. Svi prisutni su imali prilike da nauče nešto novo ali i da, u svojoj režiji, obiđu nekoliko vinarija i probaju Karlovački Bermet, dezertno vino koje je zaštitni znak ovog kraja.

Učesnici 12. „ERP susreta“ vratili su se iz Sremskih Karlovaca sa lepim utiscima. Opšta ocena skupa, predavanja i ostalih aktivnosti je odlična. Sledi kraći odmor, a zatim angažovanje na organizaciji 13. „ERP susreta“. Dobru tradiciju treba nastaviti, kao i trend da nas je iz godine u godinu sve više. Živeli!